Καλλιεργώντας την Αυτογνωσία


Αυτογνωσία είναι η ικανότητα του ατόμου για ενδοσκόπηση. Η ικανότητα αντίληψης του εαυτού & θέασής του ως άτομο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα και ανεξάρτητο από το περιβάλλον του. Η αυτογνωσία περιλαμβάνει την εμπειρία του εαυτού και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κομμάτι της συνείδησης. Όταν προσδίδουμε σε κάποιον την αρετή της αυτογνωσίας, εννοούμε πως το άτομο αυτό έχει σαφή αντίληψη της προσωπικότητάς του, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων, αδυναμιών, σκέψεων, πεποιθήσεων, κινήτρων και συναισθημάτων. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης και ένα σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη της επιτυχίας.
Παρόλα αυτά, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι προικιστεί με την αρετή αυτή. Ή αν δε θέλουμε να προσδώσουμε τον όρο "προικιστεί", που θα σήμαινε ότι ρίχνουμε το φταίξιμο στο DNA και τις γενετικές πληροφορίες που αυτό φέρει, μπορούμε να πούμε ορθότερα πως κάποιοι άνθρωποι δεν καλλιέργησαν την αυτογνωσία, σε κανένα βαθμό ή έστω σε τέτοιο που θα τους έδινε το προνόμιο να θέτουν:

  • τους σωστούς στόχους  
  • τη σωστή στιγμή
  • αντιλαμβανόμενοι τις ικανότητες & δυνατότητές τους
  • ρυθμίζοντάς τις ανάλογα με τις συνθήκες &
  • αξιοποιώντας τις αναζητώντας τους καλύτερους δυνατούς πόρους


Κι αν τώρα, κάποιοι από εσάς διαβάζετε αυτό το άρθρο και συνειδητοποιείτε πως δε διαθέτετε το βαθμό αυτογνωσίας που θα επιθυμούσατε, τα νέα είναι καλά. Και αυτό γιατί η αυτογνωσία καλλιεργείται, διδάσκεται, μαθαίνεται. Πώς; Μέσω πρακτικών που σας βοηθούν να επικεντρώσετε την προσοχή σας στις λεπτομέρειες της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς σας.  Δε μαθαίνεται διαβάζοντας βιβλία- αλλά με εξάσκηση, με την εμπειρία. Και καθώς θα την καλλιεργείτε, θα είστε σε θέση να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε, που ενεργείτε, που αισθάνεσθε. Αλλάζοντας το πώς ερμηνεύετε τα πράγματα, σας επιτρέπει να αλλάξετε ένα μέρος του εαυτού σας. Εκεί όπου επικεντρώνετε την προσοχή, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά σας καθορίζει πού θα κατευθυνθείτε στη ζωή.


Κλείνοντας....

Πρέπει να θυμάστε πως η αυτογνωσία είναι δύναμη. Είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία, το πρώτο βήμα στο δρόμο για την αυτοβελτίωση. Είναι σημαντικό να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του για τον εαυτό του, διότι αυτό ακριβώς είναι αυτογνωσία. Το βασικό είναι η δράση τώρα. Γιατί στο κομμάτι της αυτογνωσίας, η δράση τώρα σημαίνει επιτυχία μετά...

Σχόλια